Josaphat

WoningenBedrijvenGroenVoorzieningenRecreatieGemengde projecten

Wonen en werken in een park: dat is het visitekaartje van de toekomstige gemengde en duurzame wijk die op het verlaten spoorwegterrein van het voormalige rangeerstation Josaphat is gepland.

Dit uitgestrekte peervormige terrein is weinig bekend en ligt verborgen tussen de Leopold III-laan, de Gilisquetlaan en de Wahislaan. Deze laan scheidt het gebied van het Josaphatpark, waarmee het soms wordt verward. Aan de top van dit uitgestrekte gebied van 24 hectare vinden we het station Evere, op NMBS-lijn 26. Die spoorweg verdeelt de peer nu nog in tweeën, maar in de toekomstige plannen worden die met elkaar verbonden. De ligging op een lijn van het toekomstige GEN, dat nu al een beter bereik heeft doordat de Schuman-Josaphattunnel in bedrijf is genomen, is een van de grote troeven voor de ontwikkeling van een nieuwe duurzame wijk (snelle verbinding naar de luchthaven, de Europese wijk en andere bedrijfsgebieden).

Op dit moment bestaat het gebied uit een braakliggend terrein aan weerszijden van de spoorlijn en een industrieterrein dat aan de sporen ligt.

Rol van de MSI

De MSI (toen MVV) heeft het terrein aangekocht van het Fonds voor Spoorweginfrastructuur (FSI). Het is gesaneerd en verschillende denkpistes zijn onderzocht samen met Brussels Gewest en de gemeenten.

Dit onderzoek leidde tot de opstelling van een richtplan, dat de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in maart 2014 heeft goedgekeurd. Daarna zijn er een groot aantal technische onderzoeken uitgevoerd, gecoördineerd door de MSI, om de eerste opties verder uit te werken, te bekrachtigen en te verbeteren. Het plan werd eveneens onderworpen aan een milieueffectenrapport (MER) om ervoor te zorgen dat de nieuwe wijk harmonieus wordt geïntegreerd in de omgeving.

De volgende opties werden ontwikkeld:

  • het terrein verbinden met de omringende wijken, kiezen voor een ontwikkeling die de functie als groene long behoudt en de (buurt)bewoners toegang biedt tot een publieke groenvoorziening van bijna 4 hectare;  
  • ongeveer 1.600 woningen bouwen: 45 procent publieke woningen die inspelen op de behoefte aan betaalbare woningen voor de bewoners van het gewest; 55 procent private woningen waarvan de meerderheid een instapprijs heeft. Er gelden twee absolute principes: een sociale mix binnen het stratenblok en de kwaliteit van de woningen die allemaal rechtstreeks uitkomen op een park;
  • gedurende de ontwikkeling van de wijk geleidelijk aan alle nodige voorzieningen vestigen om te voorzien in de behoeften en wensen van de toekomstige bewoners en de huidige buurtbewoners, zoals scholen, crèches en sportieve, culturele en recreatieve voorzieningen;
  • het industrieterrein met voorzieningen uitrusten, moderniseren en herwaarderen zodat het wordt uitgebouwd tot een in ecologisch en stedelijk opzicht hoogwaardige wijk met bedrijven en economische functies.

 

Het totale onderzoek is bijna afgerond, waarna het project in openbaar onderzoek kan gaan. Na een consultatieprocedure van de instanties kan de gewestregering een richtplan van aanleg aannemen dat onmiddellijk operationeel zal zijn.

Zodra de regering haar voorlopige goedkeuring heeft gegeven, zal de MSI de operationalisering van het terrein voorbereiden op twee niveaus. Ten eerste coördineert de maatschappij de operaties voor de ontwikkeling en inrichting die de diverse overheidsactoren uitvoeren om het terrein bouwrijp te maken, de groenvoorzieningen aan te leggen en de voorzieningen en woningen te bouwen. Ten tweede zal de MSI een openbare aanbestedingsprocedure starten in de vorm van een mededingingsdialoog voor de geleidelijke realisatie van een eerste ontwikkelingsfase bestaande uit circa 650 publieke en private woningen in het zuiden van de site. 

De eerste werkzaamheden op het terrein betreffen het bouwrijp maken van de grond en het aanleggen van een park van 2,7 hectare. Het budget voor deze investeringsfase komt uit het Belirisfonds. De werkzaamheden starten in 2018, gevolgd door de bouw van de woningen en voorzieningen, die zich uitstrekt over een periode van 10 jaar.

Bijgewerkt: 2017.02.06

Zicht op het oude Josaphatstation vanaf station Evere.  © SAU-MSI/ReportersZicht op het oude Josaphatstation vanaf de Leopold III-laan met het centrum van Brussel op de achtergrond.  © SAU-MSI/ReportersLuchtfoto van het oude Josaphatstation.  © MSA-IDEA

Project managers

  • Marie VANHAMME +32 (0)2 899 38 07
  • Ward CLAERBOUT +32 (0)2 899 38 08